- China heeft vrijdag gereageerd op meest recente verhoging van de Amerikaanse importtarieven voor het land van president Donald Trump.
- Nadat Trump de importheffingen voor China naar 145 procent verhoogde, brengt China de importtarieven voor de VS naar 125 procent.
- Hiermee escaleert de handelsoorlog tussen de twee landen verder.
- Lees ook: EU is in handelsoorlog bereid ‘bazooka’ in te zetten tegen Big Tech uit de VS, aldus Von der Leyen
China gaat zijn importheffingen op goederen uit de Verenigde Staten verhogen van 84 naar 125 procent, heeft het Chinese ministerie van Financiën aangekondigd.
Daarmee reageert het land op de laatste tariefverhoging voor Chinese producten die woensdag werd aangekondigd door de Amerikaanse president Donald Trump.
China loopt tot nog toe steeds een stap achter bij de de verhoging van importtarieven die de Amerikaanse president Donald Trump doorvoert.
Amerikaanse importheffingen op China naar 145%
De Amerikaanse importbelastingen op Chinese producten zijn inmiddels opgelopen tot 145 procent, meldde het Witte Huis donderdag. Het gaat om een verduidelijking over de optelsom van eerdere heffingen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft ingevoerd.
Woensdag meldde Trump nog dat de "wederkerige" importheffingen op Chinese producten omhoog gingen naar 125 procent. Dat deed hij in een reactie op vergeldingsheffingen die China invoerde. Maar de VS stelden eerder ook een heffing van 20 procent in omdat China te weinig zou doen tegen de smokkel van fentanyl, waardoor het totaal aan belastingen hoger is.
China geeft aan niet op verdere verhoging importtarieven te mikken
China had woensdag geen goed woord over voor het Amerikaanse beleid. “Druk, dreigementen en chantage zijn niet de juiste manier om met China om te gaan,” zei een woordvoerder van het ministerie van Handel in Beijing.
China wil nu wel een einde maken aan de spiraal van tariefverhogingen. Beijing gaf vrijdag aan dat China verdere tariefverhogingen van de VS op Chinese producten zal negeren.
"Aangezien er onder de huidige tariefniveaus geen mogelijkheid meer is voor marktacceptatie van Amerikaanse goederen die naar China worden geëxporteerd, zal de Chinese kant er geen aandacht aan besteden als de Amerikaanse kant vervolgens doorgaat met het opleggen van tarieven op Chinese goederen die naar de VS worden geëxporteerd", luidt de verklaring van het Aziatische land.
China en VS blokkeren wederzijdse handel
Eerder deze week merkte ING-hoofdeconoom Marieke Blom al op dat er een enorme muur van tarieven was opgeworpen tussen de twee grootste economieën van de wereld. "Daardoor wordt het dus heel onaantrekkelijk als Amerikaan om Chinese spullen te kopen en als Chinees om Amerikaanse spullen te kopen."
Dit kan volgens Blom een rem zetten op de economische activiteit in de wereld, waardoor producten die internationaal verhandeld worden in prijs kunnen dalen. In Nederland zou dit bijvoorbeeld kunnen drukken op de benzineprijs of de prijs van bepaalde voedingsmiddelen.
Hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN AMRO zei woensdag dat China met zijn harde reacties op Trump eigenlijk "het vuile werk voor ons aan het doen" was. "Daardoor ontstaat er enorm veel economische schade in Amerika. Dat is op zich heel vervelend natuurlijk, maar in deze oorlog is dat goed nieuws. Want alleen van binnenuit kan de druk nu heel hoog worden opgevoerd om echt definitief een eind te maken aan deze onzin."